Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е

...
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е
Коментари Харесай

Д-р Весела Иванова: Разнообразието в урологията ме привлече, това е едно предизвикателство всеки ден

      Лекарят не е просто експерт, който работи ослепително или е направил неточност. Не е и единствено оня, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е само специалист, от който зависи здравето, а от време на време – и животът ни.
      Той е всичко това, само че и доста повече – тъй като зад всяко име с „ доктор “ начело стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, по какъв начин работи и по какъв начин почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „ Кой сте Вие, докторе? “
Д-р Весела Иванова приключва Медицинския университет в Пловдив през 2017 година Започва работа в УМБАЛ Пълмед. В момента е специализант по урология в същата болница.  

Д-р Иванова, какво Ви притегли в специалността урология, за какво избрахте да й се посветите?

Модерната урология е високотехнологична компетентност с разнородни подходи към лекуването на разнообразни болести. Уролозите се занимават с оперативното лекуване и предварителна защита на бъбречно-каменната болест, онкологични болести и болести на мъжката полова система. Разнообразието ме притегли, това е едно предизвикателство всеки ден.

Разкажете в резюме за първите стъпки в специализацията? Кое беше най-интересното за Вас?

Започнах работа в отделението по Урология през 2017 година с огромен възторг и доста провокации. Имаше доста забавни случаи, с които се справяхме сполучливо с екипа на отделението. Тези сътрудници ме образоваха по последни стандарти с доста внимание и схващане. Това ми дава тласък да изучавам повече, с цел да съм потребна на екипа и пациентите. Разбрах, че това е нещото за мен, нищо че го смятат за " мъжка " специалност.

Как новите технологии трансформираха урологията?

Новите технологии в урологията, като робота Да Винчи, ендоскопските способи за лекуване и диагностика, фюжън биопсията на простатата, улесняват преди всичко пациента. Те са по-неинвазивни, щадящи, понижават болничния престой, субективните недоволства и страха у пациента. Модерната инсталация усилва шанса за най-хубавия резултат за лекуването на всяко заболяване.

Търси ли съгласно Вас в точния момент българинът помощ и консултация с уролог?

По-голямата част от пациентите търсят навременна помощ, заради трагичното развиване на признаците като висока температура мощна болежка при бъбречната рецесия, мощно възприятие за дискомфорт. Нашите пациенти постоянно имат рецидивиращи положения, те ни познават имат ни доверие и ни търсят навреме. За страдание има и положение, които постоянно се отсрочват във времето, като безплодието при мъжете, доброкачествената простатна хиперплазия, инконтиненцията(незадържането) на урина при дамите. Всички тези положение понижават качеството на живот, а има доста съвременни оперативни и консервативни решения.

Кои урологични болести зачестяват, има ли причина за това?

През летния сезон имат наклонност за зачестяване на инфекциите на пикочните пътища. Това най-много е обвързвано със промяната на нормалната конюнктура (хотели, въшни тоалетни), незадоволителния банкет на вода денем, който би трябвало да се преценява със повишените температури, обичаните на доста хора СПА центрове с процедури, басейни и джакузита, водни паркове.

Работите и с деца, какво е чувството - да се докоснеш до болката на дете и да му окажеш помощ даже и когато то самото не може да изясни, да каже ясно какво не е наред?

Харесва ми да работя с деца, извънредно удовлетворяващо и зареждащо е за мен. Това,че не могат да кажат какво им е,не е напълно по този начин, нашите сътрудници педиатри, които ни образоваха ни учеха,че децата в никакъв случай не лъжат, и е по този начин. Лесно можеш да схванеш какво не е наред. Децата колкото бързо се разболяват, толкоз бързо оздравяват, това е премията на всеки доктор. Тъжно е,че когато са били един път на посещаване при нас помнят и плачат, само че го преодоляваме.

В развой на подготовка за взимане на компетентност съм все още. Има доста забавни проблеми в урологията,които заслужават да им дам късмет,за по-задълбочено асимилиране от мен. Прави ми усещане, че доста дами с инконтиненция ме посещава, може би тъй като съм жена и не усещат толкоз огромно стеснение. При реализиране на положителни резултати се усещам извънредно задоволена, тъй като това е мощно инвалидизиращо положение, което заслужава вярно лекуване и положително отношение към пациента.

В персонален проект кои са обичаните Ви занимания за свободното време?

Аз доста обичам да пътувам. Последно бях в Черна гора и бях доста прелестно сюрпризирана и впечатлена. Иска ми се да видя по-различни култури, далечни от нашия европейски свят. Уча се и да сготвям. 

Кое е обичаното Ви време от денонощието – тези часове, в които обичате да се сама със себе си?

Събота заран, в случай че нямам наряди. Обичам да не бързам, да си мълча, на фона на хубава музика да закуся постепенно.

Кое е професионалното Ви кредо – тези правила, които се стремите да отстоявате винаги  и при всички условия?

Винаги стартирам от начало с анамнезата, статуса на пациента,независимо какви са недоволствата и на какъв брой лекари е бил преди този момент. Опитвам се да не бъда предубедена и да не взимам прибързани решения.

Какво желаете да пожелаете на сътрудниците си, с които сте дружно и споделяте насладите и компликациите на работата? 

На всички мои сътрудници поисквам повече свободно време, здрави пациенти и постоянно да практикуват работата си с обич и предпочитание.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР